Stellan kuulumisia ja asiaa jalkojen turvotuksesta

12.03.2017

Hyvinvointipäivät

Taas on pari viikkoa vierähtänyt ja kaikenlaista on tapahtunut. Välillä tuntuu, että olisi kiva saada muutama tunti lisää vuorokauteen. Onneksi valon lisääntynyt määrä auttaa asiaan:)

Vietimme hyvinvointipäiviä kuun alussa ja ihanasti riitti asiakkaita. Sirpa Roos Kinttupisteestä kävi esittelemässä tukisukkia ja tuntui, että kiinnostusta riitti todella mukavasti. Itselleni oli ilo huomata kuinka upeita ja jopa seksikkäitäkin sellaiset sukat voivat olla, pitsiäkin löytyy. Mielikuvani paksuista kankaista ja tumpelon näköisistä jaloista saivat väistyä syrjään. Ehkäpä harkitsen vielä itsekin sukkien hankkimista seisomatyössä kun olen ja usein jalat pakkaavat turpoamaan koko päivän seisomisesta. Välillä huomaan pitkän päivän jälkeen, että sääret oikein pakottavat ja kiristävät turvotuksen takia.

Tukisukatkin voivat olla kauniita. Kuva Sigvariksen sivuilta

Asiaa turvotuksesta

Turvotushan on nesteen kertymistä kudoksiin. Yleisin syy siihen on on laskimoiden vajaatoiminta, jossa alaraajojen laskimojärjestelmä ei pumppaa verta sydämeen päin tarpeeksi tehokkaasti niin kuin normaalisti kuuluisi. Tätä kutsutaan laskimoiden vajaatoiminnaksi ja laskimoläppien heikkoudeksi. Tästä johtuen paine laskimoissa kasvaa ja ne alkavat tihuttaa nestettä kudoksiin aiheuttaen turvotusta. Joskus jaloissa näkyy jo suonikohjuja, jotka ovat juuri näitä laskimoiden laajentumisia.Tällainen turvotukseen löytyy apu usein liikunnasta ja hoitosukista. Ja jos mahdollista niin nosta jalat välillä ylöspäin niin se auttaa nesteitä liikkumaan oikeaan suuntaan:)

Turvotukseen voi edellä mainitun lisäksi löytyä hyvin erilaisia syitä. Lievä turvotus johtuu usein paikoillaan seisomisesta tai istumisesta jolloin lihakset eivät vaan yksinkertaisesti pumppaa nestettä kehossa ylöspäin.  Hyvin korkeat korot voivat myös aiheuttaa pohkeissa lihasten kireyttä eikä lihaspumppu pääse toimimaan yhtä tehokkasti.Tähän auttaa liikkuminen ja taukojumppa jaloille, jonka voi tehdä myös istuen esim lentomatkoilla tai istumatyössä. Myös ylipaino, kuukautiset ja hormonaaliset muutokset kehossa sekä raskaus aiheuttavat turvotusta jalkoihin. Eri sairaudet kuten sydämen vajaatominta, maksa- ja munuaissairaudet voivat aiheuttaa nesteen kertymistä jalkoihin. Myös jotkin lääkkeet kuten jotkut verenpainlääkkeet voivat lisätä turvotusta. Itse olen usein jalkojenhoitoammatissani törmännyt harhauskomukseen, että veden juonti lisää turvotusta. Päinvastoin keho tarvitsee nestettä turvotuksesta huolimatta, jotta nesteet lähtevät liikkeelle eli muistakaa juoda tarpeeksi:)

Liikkeitä joilla saa nesteet liikkumaan jaloissa: Nilkkojen koukistus ja ojennus. Liike tehdään kunnolla käyttäen voimaa eikä vaan jalkateriä heilutellen:) Yksi tehokas liike on myös istuessa tehtävä kannoille ja varpaille vuorotellen vaihdettava painopiste. Eli vuorotellen kanta ja varpaat maahan. Tätä liikettä käytettiin muinoin säärihaavapotilaiden ohjauksessa ja tuskinpa sen teho on vuosien aikana minnekään huonontunut vaikka uusia liikkeitä rinnalle on tullutkin;) Näissä ei tule edes hiki eikä tarvitse suurta keskittymistä tehdäkseen liikkeet vaikka työ- taikka ruokapöydän ääressä.

Kenkien valinta turvonneille jaloille

Stellassa olemme törmänneet hyvinkin epätoivoisiin ihmisiin, jotka kärsivät kuka mistäkin syystä jalkojen voimakkaasta turvotuksesta. Pahin tilannehan on se, jolloin vain toinen jalka on turvonnut ja paljon paksumpi kuin toinen jalka. Teemme silloinkin parhaamme löytääksemme sopivat kengät asiakkaalle. Usein myös rajusta turvotuksesta kärsivä ihminen tulee kauppaamme monta numeroa liian isoissa kengissä joilloin kenkien mittasuhteet ovat täysin pielessä ja jalka ei voi kengässä hyvin. Varsinkaan se terveempi jalka. Harva meistä haluaa ostaa kahdet eri kokoiset kenkäparit saadakseen jalkoihinsa eri pariset saman näköiset jalkineet. 

Lähdemme usein liikkeelle siitä, että mittaamme jalan koon varmistaksemme,  mikä on asiakkaan oikea kengän koko. Useinkaan se ei ole asiakkaan käyttämä numero vaan jopa joskus voi olla kolmekin numeroa pienempi,kun vain saamme oikeanlaisen lestin löydettyä. Kengissä on oltava säätövara joko tarrat tai nauhat. Nauhoituksen pitäisi mennä mahdollisimman alas asti, jotta säätövara riittää. Etsimme usein laajalestisen mallin, josta lähtee paksut pohjalliset pois, jolloin saamme kenkää muokattua asiakkalle sopivaksi. Usein ei vain voi jättää esim toista pohjallista pois kengästä, koska silloin alaraajoihin aiheutuu pituuseroa jopa 1 cm verran ja tästä voi aiheutua selkäongelmia. Muokkaan pohjallisia ja silloin saamme yksilöityä tilaa tarpeeksi molempien jalkojen tarpeisiin sopivaksi. Tällaista muokattavaa kenkää voi usein vielä käyttää uusien toimenpiteiden avulla silloinkin, jos turvotuksesta pääsee joskus eroon. Myös joustavista neopreenipäällisistä kengistä löytyy monelle ongelmallisille jaloille apua. Usein on kiitollista palvella tällaista asiakasta, joka on tullut aamutossut jalassa kauppaan ja hän saa lähteä hymy huulilla kotiin oikeat kengät jaloissa. Voi sitä liikutuksen ja onnen määrää:)

Hyvinvointia jaloille

Hyvinvointipäivillä tein myös pikaisia jalkojen tarkastuksia peilipödällä. Pöytä jää nyt pysyvään käyttööni Stellaan ja onkin ollut kovassa käytössä myös arkisessa kaupankäynnin ohessa. Oli jotenkin kiva huomata, että nautin taas näin paljon jalkojen parissa työskentelyssä ja kevyiden pohjallisten laitosta.

Jalkojen asennon tutkimista peilipöydällä

Jalkojen hyvinvointi onkin ikuisesti lähellä sydäntäni <3 Kokemuksia näistä hyvinvointipäivän uusista Pedagin pohjallisia käyttävistä asiakkaista saamme nähdä vasta ajan kanssa. Yhden asiakkaan näin jo kadulla ohimennessäni ja hän oli saanut jo pienessä ajassa apua ongelmiinsa:) Näiden kolmen vuoden aikana on tietenkin jo erittäin hyviä kokemuksia ja tyytyväisiä ja kivuttomia asiakkaita. On Stellassa tullut vielä vastaan vielä aikoinani tekemiä yksilöllisiä pohjallisia vaikka  pohjalliset ovat jo aika vanhoja :D Ohjaamme myös tarvittaessa asiakkaan eteenpäin teetättämään yksilölliset pohjalliset asiantuntevalle fysioterapeutille, jos vain näemme sen tarpeelliseksi. Ihan kaikkea ei saa korjattua valmispohjallisilla.

Pedagin pohjallisia löytyy laaja valikoima eri käyttötarkoituksiin ja me valitsemme asiakkaan tarpeiden mukaan sopivat pohjalliset. Pohjalliset 17-35€

Huomaan usein asiakkaiden kaipaavan jalkojenhoitoon apua. Olisi kiva, jos takahuoneessa olisi hoitohuone, jossa nopeasti saisi annettua täsmäavun asiakkaan kipeään jalkaan. Onneksi ympärilläni on ammatistani johtuva laaja hoitoalanverkosto, jonne ohjaan asiakkaan tarvittaessa:)

Haastan teidät myös laittamaan jalat kesäkuntoon lämpien kelien lähestyessä. Lämpö ja sandaalit voivat vielä tuntua kaukaisilta asioilta, mutta jalkojen kuntoon saaminen ei ole aivan yhden päivän homma. Kantapäidenkin iho kestää muutaman viikon saadakseen taas pehmeyden hyvien voiteiden avulla. Palaan asiaan ensi blogissa kuun lopussa ja keksin jotain kivoja hoitovinkkejä tänne kesäkunnon saavuttamiseksi siis jalkojen ei vartalon;)

Stellaan saapuu nyt jatkuvalla syötöllä kevään kenkiä ja avokkaita. Yhdet omista lemppareistani ovat Ganterin Aktiv- malliston kengät. Kengissä on hiukan keinupohjaa, mutta ei liikaa. Se auttaa monesti, jos päkiä ja nilkan alueella on ongelmia esim jäykistymistä ja kipuja. Usein suosittelemme kokeilemaan myös jäykistettyyn isovarpaaseen kyseistä mallistoa. Kengät ovat hyviä kokeilla myös selkäkivuista kärsiville. Ne ovat saaneet hyväksynnän ammatilaisten piirissä ja ovat saaneet AGR:n merkin. Ja mikä kivointa terveellisyyden lisäksi ne ovat vielä hauskan näköisiä:)

Ganterin Aktiv- mallistosta pirteää punaista 199€

Saimme myös tällä viikolla mallistomme tueksi El Naturalistan vegaaniset sandaalit ja kyseisten arvojen omaaville on kiva lisä myymälässämme. Valitettavasti en saanut Kristasta otettua videota lisättyä tähän, mutta laitan sen Facebookin seinälle. Arvatkaa vaan naurattiko meitä taas kerran vedet silmissä:D

Mukavaa kevään odotusta ja ainakin nyt eilen lauantaina saimme jo tuntumaan miltä se aurinko ja lämpö taas tuntuvatkaan:)

Tiia